Instructiuni de prim-ajutor in accidente de circulatie

Sursa: Trusa sanitara auto – Instructiunile de prim-ajutor au fost intocmite, in conformitate cu “Normele Europene de Resuscitare”, de un colectiv de medici ai Spitalului de Urgenta din Bucuresti, compus din:
Mircea Beuran – medic primar chirurg
Gabriel Chitoiu Tatu – medic primar cardiolog
Mihaela Vartic – medic specialist ATI
Romulus Popescu – medic primar ortoped
 

Nu constituie un secret pentru nimeni faptul ca multe dintre victimele accidentelor de circulatie mor pana sa ajunga la o unitate sanitara, decesul lor datorandu-se, de multe ori, lipsei unui prim ajutor corect acordat sau transportului necorespunzator care agraveaza adeseori starea ranitului.

In urma accidentelor rutiere apar numeroase urgente medicale, necesitand cunostinte minime de acordare a unui prim ajutor. Acestea devin inutile in absenta unei dotari strict necesare. In aceste conditii prezenta unei truse sanitare si cunoasterea unor notiuni simple de prim ajutor sunt esentiale.

Numim urgenta starea de alterare grava a sanatatii organismului aparuta in urma actiunii unui factor brutal sau orice afectiune care ameninta viata persoanei respective.

Primul ajutor reprezinta un complex de masuri de urgenta care se aplica in cazuri de accidente inaintea inteventiei cadrelor medicale.

 

1. Organizarea activitatii de acordare a primului ajutor

Organizarea activitatii de acordare a primului ajutor este deosebit de importanta. Printr-o actiune ordonata, competenta si fara gesturi inutile se castiga timp pretios, element deseori esential pentru salvarea vietii victimelor.

In momentul in care se intervine pentru salvarea victimelor unui accident trebuie respectate urmatoarele principii:

– Victima nu se deplaseaza de la locul accidentului decat in cazul in care situatia din teritoriul respectiv continua sa fie periculoasa pentru victima sau/si pentru cel care acorda primul ajutor!
– Primul ajutor se acorda la locul accidentului!
– In primul rand se evalueaza gravitatea starii victimei si dupa aceasta evaluare se alerteaza imediat Ambulanta!


Tinand cont de aceste principii este bine ca actiunea dumneavoastra sa se desfasoare in urmatoarea succesiune:


1. Semnalizati accidentul (evitati cresterea numarului de victime)!
2. Degajati accidentatul!
3. Acordati primul ajutor!
4. Chemati ambulanta sunand la 112!
5. Supravegheati victima si continuati, daca este nevoie, sa-i acordati primul ajutor pana la sosirea ambulantei!