20161001_172242Îngrijirea rezidențială se referă la îngrijirea pe termen lung acordată adulților sau copiilor care stau într-un cadru rezidențial.

Există mai multe opțiuni de îngrijire rezidențială disponibile, în funcție de nevoile individuale. Persoanele cu dizabilități, probleme de sănătate mintală, dificultăți de învățare, boala Alzheimer, demență sau cele care sunt fragile ori în vârstă, sunt adesea îngrijite la domiciliu de către îngrijitori plătiți sau voluntari, cum ar fi familia și prietenii, cu sprijin suplimentar din partea agențiilor de îngrijire la domiciliu. Cu toate acestea, în cazul în care îngrijirea la domiciliu nu este disponibilă sau adecvată pentru individ, poate fi necesară îngrijirea rezidențială.

Pentru persoanele în vârstă sunt disponibile diferite forme de îngrijire rezidențială pe termen lung. O persoană sau un cuplu care sunt în măsură să aibă grijă de nevoile lor de zi cu zi pot alege să trăiască într-un complex, spre exemplu, de garsoniere  în cazul în care acestea funcționează în mod autonom. Ca informare, aceștia pot alege să stabilească propriile mese sau au mesele oferite, ori o combinație a ambelor variante.

Într-un complex rezidențial pentru seniori, multe facilități rezidențiale sunt concepute pentru persoanele în vârstă, care nu au nevoie de 24 de ore de îngrijire medicală, dar care nu sunt în măsură să trăiască independent. Ele oferă de obicei, o cameră mobilată sau nemobilată, împreună cu toate mesele, menaj și servicii de spălătorie. În funcție de nevoile rezidente li se oferă, de asemenea, asistență cu activitățile de zi cu zi, cum ar fi igiena personală, dressing, mâncare și însoțire. Acestea nu sunt considerate a fi facilități medicale, dar ele trebuie să îndeplinească standardele pentru îngrijire și siguranță.

Complexele rezidențiale pot conține și secțiuni cu saloane de îngrijire medicală, de asemenea, cunoscute sub numele de case de odihnă cu facilități de îngrijire medicală calificată, fiind destinate persoanelor care au nevoie de îngrijire medicală în curs de desfășurare precum și celelalte activități de zi cu zi. Îngrijirea continuă în aceste comunități de pensionari oferă mai multe tipuri de îngrijire:

–  trai în mod obișnuit independent asigurat de asistență medicală de specialitate

–  într-o singură locație, rezidentii  fiind capabili să se deplaseze de la un nivel la altul fara ca nevoile lor să dicteze.

Mai precis, azilurile de îngrijire din cadrul acestor complexe furnizează o formă de îngrijire medicală pentru persoanele cu o boală terminală sau afecțiuni, de exemplu, cancerul. Sunt utilizate în general, atunci când o persoană este foarte aproape de moarte. Cele mai multe aziluri oferă o gamă de facilităti de îngrijire medicală la domiciliu sau de susținere. Un azil pune accentul pe un program paleativ, mai degrabă decât abordarea curativă; pacientul este ajutat sa se simta cat mai confortabil, inclusiv ameliorarea durerii după cum este necesar, iar pentru pacient și familie creează un suport emoțional, spiritual, dar oferă și sprijin practic.

Subiectul cel mai important în cadrul acestor complexe rezidențiale este îngrijire totală când un rezident sau pacientul necesită un însoțitor pentru a avea toate nevoile îndeplinite, inclusiv ambulatoriu, respirație, baie, dressing, hrănire și toaletă în vederea supraviețuirii cat mai confortabil.

Termenul “îngrijire totală” este uneori folosit incorect în casele de îngrijire medicală.

Termenul “grija de sine” este utilizat pentru a se referi la un rezident sau pacient care se află într-o instalație de caregiving, dar este capabil de a satisface propriile nevoi, cum ar fi mersul, toaleta și necesită doar un însoțitor pentru asistență ocazională.

Dacă sunteți în căutarea unei locuințe de tip senior care este determinată de o afecțiune gravă sau din dorința de schimbare a stilului de viață, găsirea locului potrivit pentru a trăi poate fi o provocare  stresantă pentru tine și familia ta. În acest caz, evaluând nevoile actuale și modul în care aceste nevoi pot evolua în timp, rezultă mai multe opțiuni și control asupra lor. Prin studierea diferitelor tipuri de locuințe senior disponibile, puteți face alegerea potrivită asigurandu-vă totodată bucuria intr-un mediu  fericit, sănătos și care îndeplinește nevoile ce apar pe măsură cu vârsta.

Ce sunt de fapt, locuințele senior?

Îmbătrânirea este o perioadă de adaptare și schimbare in viața fiecărui om. Planificarea nevoilor dumneavoastră de locuințe viitoare este o parte importantă a societății care are obligația de a se asigura că oamenii vor continua să prospere pe măsură ce îmbătrânesc. Desigur, fiecare adult în vârstă este diferit, astfel încât alegerea unei locuințe de tip senior, care este potrivită în general pentru o singură persoană poate să nu fie potrivită pentru tine. Cheia pentru a face cea mai bună alegere este aceea de potrivire cu stilul dumneavoastră de viață, cerința față de astfel de locuințe, sanatatea și nevoile financiare. Acest lucru poate însemna modificarea propriei idei despre “acasă” doar pentru a face mai sigur și mai confortabil sau ar putea însemna trecerea la o noua locuință avantajată de mai mult sprijin și opțiuni sociale disponibile. O opțiune binevenită ar putea fi înscrierea într-o rețea de oameni dependenți de servicii specializate sau trecerea la o comunitate de pensionari, o clădire de apartamente în cazul în care majoritatea chiriașilor au vârsta de peste 65 de ani.

Nu uita! Atunci când decizi cu privire la planul principal de locuințe, care este potrivit pentru tine este important să iei în considerare nu numai nevoile pe care le ai ci și cele pe care le vei putea avea în viitor:

–             Nevoile fizice și medicale. Odată cu înaintarea în vârstă, poate fi nevoie de ajutor fizic, inclusiv în activitățile zilnice. Acest lucru ar putea varia de la cumpărături, curățenie, gătit, igiena personală, etc. De asemenea, tu sau partenerul tău ați putea avea nevoie de ajutor în creștere cu nevoile medicale. Acestea ar putea apărea brusc, cum ar fi un infarct miocardic sau accident vascular cerebral sau  treptat,  cum ar fi boala Alzheimer.

–             Întreținerea locuinței. În cazul în care trăiești singur, casa ta actuală poate deveni prea dificilă sau prea scump de întreținut. Este posibil să ai probleme de sănătate, care fac dificilă gestionarea activităților de gospodărie.

–             Nevoile sociale și emoționale. Pe măsura cu varsta, relațiile sociale se pot schimba. Prietenii sau familia nu mai pot fi la fel de aproape. Nu mai poți fi în măsură să te deplasezi sau să ai acces la mijloacele de transport public, în scopul de a se întâlni cu acestia.

–             Nevoi financiare. Îngrijirea casei, a gospodariei, pe termen lung poate fi scumpă, necesitând o evaluare atentă a bugetului.

Pregătește-te pentru schimbare

Persoanele în vârstă care iau în considerare serviciile de îngrijire la domiciliu sau mutarea într-o casă de seniori se confruntă cu teama pierderii nivelului de independență. Este de înțeles că, perspectiva pierderii independenței poate fi copleșitoare pentru mulți vârstnici, putând aduce cu ea sentimente de rușine, jenă, frică, confuzie și furie.

Dar ce este mai important de retinut este că nu ești singur în asta. Cei mai mulți necesită un anumit tip de servicii de îngrijire pe termen lung. Și nu trebuie să-ți fie rușine admițînd că ai nevoie de ajutor. În final, toți vom avea nevoie să ne bazăm unii pe alții în timpul vieții noastre adulte, fie pentru ajutor la lucru, acasă, pentru servicii profesionale sau juridice, sau pur și simplu pentru suport moral. Pentru mulți dintre noi  este important să ne dăm seama  când sosește timpul pentru a cere ajutor.