Petrache Bogdan              Bogdan Petrache

Lumea în care trăim își diversifică gradual prin noi aspecte ale schimbarii fără de care nu am putea evolua. Desigur mulți sunt prinși într-o inerție incontrolabilă fapt ce generează comportamente stereotipice și clișee preluate de la vedetele din spațiul public. Și faptul că suntem invadați pretutindeni în această nouă eră civilizatoare de tehnologie asigură din nefericire să scăpăm esența aceea că suntem o ființa socială ce se dezvoltă atât în plan material cât și spiritual.

Omul de azi cu toate că dispune de o serie de mijloace care să-i facă viața mai plăcută a pierdut acel element nobil care l-a pus în vârful lanțului trofic și anume umanismul său. Mediul familial a contribuit la accentuarea acestei depărtări de valorizare deoarece unitatea interrelațională a început constant și sigur să se destrame printr-o politică abilă de influență socială. Practic putem vorbi că asistăm la accentuarea individualității în detrimentul cooperării sau fapt și mai grav la o colaborare de devalizare socială materializată în interes propriu.

Identitatea socială a unei societăți prin fenomenul globalizării se pierde treptat cu sprijinul forurilor decidente, acestea asigurând un demers tacit la schimbările lipsite parcă fără o destinație precisă. Ne întâlnim cu o scindare continuă și exacerbată concretizată în abuzuri în serviciu și acțiuni diversioniste prin scenarii apocaliptice. Omul de rând este marcat de mesajele contradictorii și este prins în adeziunea celui care-i oferă beneficii. Practic totul se tranzacționează în scop material, latura spirituală fiind dată uitării.

Este lesne de înțeles de ce tinerii sunt interesați de mirajul emigrării atâta timp cat nu se întrevăd schimbări la nivel de mentalitate prin promovarea meritocrației, a valorii umane. Acest aspect constatativ arată că mai există în fiecare din noi o dorință de normalitate dar latura emoțională cu care suntem manipulați îngreunează aplicațiile practice.

Individul își cere dreptul la autodeterminare încălcând flagrant regulile sociale contribuind astfel la vulnerabilitatea sistemului, iar acest sistem care și-a pierdut rațiunea de a controla promovarea adevărului invocă democrația. Învârtitul în jurul cozii ne conduce către o singură concluzie că indiferența și toleranța ucide umanismul. Suntem cu toții vinovați de ceea ce se întamplă și numai printr-o acțiune participativă și vizionară putem să ne revenim.

Trecerea de la viata de tip tranzacție la transformare va asigura pe de-o parte că individul primește cele necesare din partea societății pentru asigurarea unui viitor unde să se simtă confortabil iar pe de alta parte că societatea va fi una echilibrată unde oamenii ce o formează prosperă și sunt interesați de evoluția ei. Astfel putem vorbi de un liber schimb unde fiecare are de câștigat cu efecte benefice asupra viitorului cu rol civilizator.

Notă: Toate drepturile și obligațiile acestui articol aparțin autorului.