Voluntariatul în Asociația Semenilor Binevoitori

Pentru noi, voluntariatul înseamnă un mod de manifestare în societatea civilă. Cu această ocazie punem în practică cele mai nobile aspirații ale omenirii, de la șanse egale în viață, dreptate, dorința de pace până la dreptul la libertate pentru toți semenii noștri.

Prin acțiunile noastre individuale sau de grup, promovăm și întărim valorile umane legate de comunitate unde oamenii își pot exercita atât drepturile dar și responsabilitățile ce le revin în calitate de membrii ai comunității, conștienți de întregul nostru potențial uman.

Dorim să creem legături care să ajute la depășirea diferențelor care ne despart, să trăim în comunități saănătoase și solide, pentru că numai împreună putem contribui la găsirea acelor soluții inovatoare de care avem nevoie la modelarea destinelor noastre colective.

Considerăm că voluntariatul pune eficient în practică declarația Organizației Națiunilor Unite conform căreia “Noi, oamenii avem puterea de a schimba lumea”. Această declarație sprijină fundamental dreptul fiecăruia de a se asocial liber și de a fi voluntari, indiferent de originea lor culturală sau etnică, de religie, vârstă, sex și condiție fizică, socială sau economică. Oamenii ar trebui să aibă dreptul de a-și pune la dispoziție în mod liber timpul, energia și talentul în beneficiul acelor persoane sau al comunității din care fac parte prin acțiuni individuale sau colective fără să se aștepte la recompense financiare.

voluntari asb   20140129_130109

Definiția din Legea Voluntariatului exprimă, astfel:

“Voluntariatul este activitatea de interes public desfășurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfășurată în domenii cum sunt: asistența și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea.”

Este foarte greu să găsești o definiție completă despre voluntariat. A fi voluntar înseamnă în primul rând a vrea, a te implica, a-ți dori! Chiar dacă este o muncă neplătită, aparent, aduce satisfacții de neegalat, îți deschide noi orizonturi, experiența și posibilitatea de a alege noi opțiuni.

Ce înseamnă să fii voluntar? Să cunoști toate cele de mai sus și să spui mai departe că ”acțiunile altruiste și generoase sunt paginile cele mai radiante din biografia sufletului” (David Thomas).

Descarcă și completează cererea de adeziune pentru a deveni voluntar

Descarcă și completează formularul pentru a deveni voluntar