”Copilăria este o lume de miracole şi de uimire a creaţiei scăldate în lumină, ieşind din întuneric, nespus de nouă şi proaspătă şi uluitoare.” – Eugen Ionescu

Mereu m-am întrebat de unde vine această zi, cine a venit cu o asemenea idee strălucită să ne “sărbătorească” şi pe noi, copiii. Aşa că am dat repede un search pe google şi am găsit câteva date interesante. Nu sunt eu pasionată de istorie, dar chiar mi-a atras atenţia ceea ce am găsit.

Am aflat că Ziua Internaţională a Copilului a fost menţionată pentru prima dată la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor ce a avut loc la Geneva în 1925. Se pare că în acea perioadă, 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat “Declaraţia pentru Protecţia Copilului”.

După acea conferinţă, mai multe guverne au introdus “Ziua Copilului”. Astfel,în anul 1954, UNICEF a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare stat să dispună de o dată a Zilei Copilului.

Cred că noi, copiii – chiar dacă nu mai am vârsta lor, încă mă consider unul – trebuie să fim în atenţia tuturor. Noi şi cei care vor urma suntem generaţiile care duc mai departe valorile ţării pe care o reprezentăm.

În lume, Ziua Copilului, se sărbătoreşte la date diferite, dar aproximativ 30 de state au stabilit o dată comună – data de 1 Iunie.

Ziua de 1 Iunie„Ziua Internaţională a Copilului” este o zi în care trebuie să sărbătorim copilăria, este un prilej de a oferi sprijin copiilor, este o zi care vrea să arate că el, COPILUL, este un mare dar al vieţii.

După ce am aflat ce doream, eram curioasă să ştiu şi de unde provine originea sărbătoririi copiilor din ţara noastră la 1 Iunie.

În afara de recomandarea Naţiunilor Unite, care dorea ca toţi copiii planetei să aibă o zi numai a lor, este de retinut aspectul că în 1949 a avut loc în capitala URSS, Moscova, o reuniune a femeilor democratice. unde participantele la reuniune au discutat cu acest prilej că trebuie făcut ceva pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale tinerei generaţii şi totodată s-a proclamat data de 1 Iunie ca “Zi Internaţională a Copilului”.

Dostoieski spunea: ”Copilului poţi să-i spui tot, tot; întotdeauna m-a uimit cât de puţin cei mari, taţii şi chiar mamele, îşi cunosc copiii. Copiilor nu trebuie să le ascunzi nimic sub pretextul că sunt încă mici şi e prea devreme pentru ei să ştie ceva. Ce idee tristă şi nefericită! Şi ce bine îşi dau seamă copiii că părinţii lor îi cred prea mici şi prea neştiutori, când ei, în realitate, înţeleg totul. Adultul nu ştie că, până şi în chestiunea cea mai dificilă, copilul îi poate da un sfat util.”

1950 a fost primul an când copiii români au fost sărbătoriţi la 1 Iunie. Din acest motiv, chiar şi astăzi, Ziua Copilului este marcată în prima zi a lui Cireşar în fostele republici sovietice şi în statele din Europa de Est, dar si in China, SUA, Cambodgia, Croatia, Cuba, Cehia, Etiopia, Germania, Laos, Macedonia, Mongolia, Muntenegru, Mozambic, Polonia, Tanzania, Yemen, Ecuador, Portugalia, Guinea-Bissau, Macao, Capul Verde, Angola sau Vietnam.

Turcia a sărbătorit Ziua Copilului pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.

În încheiere gândul mă duce la cuvintele lui Deepak Chopra: ”Există întotdeauna în copilăria noastră un moment când uşa se deschide şi lasă să intre viitorul!”